יש הרבה מאכלים שתופסים תפקידים מרכזיים בתזונה המודרנית
בכלל, ובתפריט שלנו בפרט. הלחם הוא אחד המאכלים הכי נפוצים בעולם, ויש היום שפע של סוגי לחמים. השאלה המעניינת היא: איך הכל התחיל?
אנחנו מאמינים שכדי להבין את ההווה טוב יותר, צריך לחזור רגע
לעבר. בדיוק בגלל זה ריכזנו עבורכם מאמר שנדבר בו על ההיסטוריה של הלחם. בהמשך
נפרט גם על המבחר הרחב שעומד לרשותנו כשאנחנו ניגשים לבחור סוג לחם מועדף.
ההיסטוריה
של הלחם
הלחם היה מרכיב חשוב בתזונה שלנו עוד
מהתקופה הפרה היסטורית. הלקטים והציידים צרכו דגנים בצורה הטבעית שלהם, אבל
הפוטנציאל התזונתי שגלום בהם לא מוצה בגלל הקושי לעכל אותם.
עם הזמן, בני האדם החלו לקלות ולטחון
את אותם דגנים, להוסיף להם מים ולייבש בשמש או לאפות על גחלים. התוצאה של הפעולות
הייתה לחם דק ושטוח שהתעכל טוב יותר וסיפק להם את האנרגיה הדרושה.
עובדה כיפית: הלחם השונה הראשון
שיוצר (על ידי המצרים הקדמונים) הוא למעשה לחם מחמצת.
תירבות החיטה החל סביבות שנת 8,500
לפנה"ס ביחד עם עוד סוגי דגנים – שיפון, שעורה ושיבולת שועל. הלחם הפך למרכיב
עיקרי בתזונה, ובשל חשיבותו, מקצוע האופה היה נחשב ליוקרתי.
החיטה הייתה אחד היבולים הראשונים
שגדלו, עובדו ואוחסנו בקלות, ולכן היא אפשרה התפתחות של חברה בערים. התפתחות מנוע
הקיטור בהמשך אפשרה טחינה והפרדה של הגרעין מהקליפה ולישת בצק איכותית יותר. אבל
הפרדת הקליפה הובילה דווקא להורדת הערכים התזונתיים בלחם.
סוג הלחם העיד על מעמד כלכלי. בעוד
שלחם כהה סימל עוני, לחם לבן (אחרי עיבוד וטיהור טכנולוגי) נחשב לסמל סטטוס.
אבל במהלך שנות השלושים של המאה
העשרים, מדענים גילו שהקמח המלא דווקא בריא יותר מהלבן בגלל שהוא מכיל יותר
וויטמינים ומינרלים. ובעקבות כך, חלק מהמדינות החליטו להוסיף את אותם וויטמינים
ומינרלים ללחם הלבן.
אם תחשבו על זה לעומק, גם לפני עשרים
שנה רוב הלחמים ששלטו בשוק היו לחמים לבנים. וגם היום הלחם הלבן עדין מככב. אבל
מהפכת בריאות כללית הובילה לייצור של סוגי לחמים נוספים ובריאים יותר.
סוגי
הלחמים השונים שיש כיום
לחם
שיפון- לחם כפרי אפוי כמו שהיה נהוג לאפות בעבר,
בשיטה המסורתית. עשוי מגרגירי שיפון, שנטחנים ביחד עם הקליפה בשלמותם. הלחם הזה
מהווה מקור מעולה לצריכת חלבונים, סיבים תזונתיים, ברזל, סלניום, אבץ וחומצה
פולית. המדד הגליקמי של שיפון נמוך ביחס לדגנים אחרים ולכן הוא יכול להתאים טוב
יותר לסוכרתיים.
לחם מחיטה מלאה- לחם שעשוי מאה אחוז מקמח מלא, ללא תוספת
סוכר. עשיר בגרעינים ודגנים, ובעל פרוסה ייחודית וגדולה יותר. ובנוסף, ידידותי
לטבעונים.
ערכים תזונתיים למאה גרם: 243 קלוריות, 6.2 גרם שומן, 29.5
גרם פחמימה, 1.6 גרם סוכרים, 8.4 גרם סיבים תזונתיים ו-13.2 גרם חלבון.
לחם
כוסמין וחיטה מלאה- 51 אחוז קמח כוסמין ו-49
אחוז קמח חיטה מלאה. לחם קל לעיכול, עשיר בחלבון, סיבים תזונתיים, מינרלים
וויטמינים. מסייע באיזון רמות שומן וסוכר בדם, מקטין את הסיכון לחלות במחלות מעיים
ותורם להרגשת תחושת שובע לאורך זמן. גם הדגן הזה נחשב לבעל ערך גליקמי נמוך ולכן
יכול להתאים יותר לסוכרתיים.
תוכלו למצוא אצלנו גם שילובים שונים כמו: לחם שיפון וחיטה
מלאה, לחם מחמצת בסגנון איטלקי, לחם שבעה דגנים מלאים, וכמובן שגם חלות, פיתות
ולחמניות. כל המוצרים שלנו נאפים ומגיעים טריים מדי בוקר לרשתות השיווק מאילת ועד
דן.
אנחנו באנג'ל מחויבים לצרכנים שלנו. המטרה שלנו היא לספק לכם
סוגים שונים ומגוונים של לחמים. אנחנו יודעים שאין סוג אחד שמתאים לכולם, לכולנו
יש צרכים שונים והעדפות שונות.
אנחנו כאן בשביל להוכיח שהשילוב בין בריאות טריות וטעם אפשרי,
מבלי להתפשר על האיכות!
אגדה שהייתה באמת - שורשיו העתיקים של הלחם
רבים מאיתנו לוקחים את הלחם כמובן מאליו. למעשה ללחם
יש היסטוריה עשירה שתחילתה בזמן קדום, בתקופות פרהיסטוריות. כיום, ניתן למצוא אין
ספור סוגי לחמים על המדפים אבל בתחילה, דגנים נצרכו כפי שהם על ידי אבותינו
הקדומים. אז, ערכם התזונתי המלא לא בא לידי ביטוי בשל הקושי בעיכול. החידוש הגיע
כאשר דגנים אלה נטחנו ועורבבו עם מים, מה שיצר צורה פרימיטיבית וקדומה של לחם שהיה
קל יותר לעיכול ומזין יותר. זו הייתה נקודה של התקדמות משמעותית בתזונה האנושית
ובאורח החיים החקלאי. עם הזמן, גילוי המחמצת על ידי המצרים הקדמונים, אפשר להתפיח
לחם שהפך למוצר תזונה טעים ונפוץ שאנו מכירים כיום.
מאז ועד היום - לחם בעידן המודרני
כיום, מגוון הלחמים הזמין לכולנו הוא מדהים,
ומשקף הן מנהגים מסורתיים באפייה והן העדפות תזונתיות מודרניות. לחם שיפון, למשל,
ממשיך להיות מיוצר בשיטות מסורתיות, ומציע מקור עשיר של חומרים מזינים ואינדקס
גליקמי נמוך - מה שהופך אותו מתאים לדיאטות לסובלים מסוכר גבוה.
לחם מחיטה מלאה, העשוי מ-100% קמח מלא שלעיתים
מועשר בזרעים ודגנים שונים, מספק אפשרות נהדרת לשוחרי בריאות. השילוב של קמח
כוסמין וקמח מלא יוצר לחם שהוא לא רק עשיר בחומרים מזינים אלא גם קל לעיכול.
התפתחויות אלה בסוגי הלחם משקפות מהפכה בריאותית רחבה. כיום המיקוד של הצרכנים
עובר מלחם לבן לעבר מגוון מגוון ובריא יותר של אפשרויות. מגוון זה מספק את הצרכים
וההעדפות התזונתיים המגוונים של הצרכנים, ומוכיח כי בריאות, טעם ואיכות יכולים לשכון
זה לצד זה, להנאת כולנו.