רותי אבירי, דיאטנית קלינית, מאפיית אנג'ל
היות ולחם לא נחשב אצל רבים כאוכל מועדף וכריך הוא משהו "קל מדי" להכנה, יצא לכריך "שם רע" של מאכל לא בריא שאוכלים אותו בלית ברירה.
אז בואו ונשבור את המיתוס!
למען האמת, כריך הוא המצאה גאונית.
אין עוד משהו בתזונה בריאה שעונה על כ"כ הרבה צרכים מגוונים:
- שיכול להתאים לכל גיל- מפעוטות, דרך ילדים, מתבגרים, מבוגרים וקשישים.
- שמתאים לאכילה בכל שעות היום.
- שיכול להיות נשנוש ויכול להיות ארוחה משביעה.
- שיכול להיות חם או קר.
- שיכול להוות גם תחליף בריא וטעים לארוחה חמה.
- שמתאים גם לקהלים מיוחדים כגון נשים בהריון, מניקות או ספורטאים.
- שיכול להיחשב גם מאכל עממי אך גם יכול להיות גורמה ויוקרתי.
אם נוסיף לכך את העובדה שתחת כל האפשרויות האלו, מבחינה תזונתית, הכריך יכול להיות מאכל מאוד בריא, משביע ומזין, הרי שיש בידנו מתכון מנצח.
מענה לכ"כ הרבה צרכים? איך זה יכול להיות?
מסתבר שכשאומרים "כריך", אמרנו עולם ומלואו ואין סוף לאפשרויות ההגשה שניתן למצוא תחת אותה הגדרה תמימה. עובדה זאת מאפשרת לכל אחד מאיתנו למצוא מתוך שפע האפשרויות את אלו האהובות עליו.
בואו נפרק את הכריך לגורמים:
הלחם-
מספק פחמימות. לכל "מפחדי הלחם", חשוב לדעת: 50% מהקלוריות של תפריט מאוזן ובריא צריכות לבוא מפחמימות! עדיף לבחור לחמים העשויים מקמח מלא או העשירים במיוחד בסיבים.
איך בוחרים?
מגוון הלחמים/ לחמניות/ פיתות וכו' הקיים כיום בשוק מבלבל ומקשה לבחור.
העדיפו
לחמים הנושאים את תו הלחם הבריא "אפשרי בריא" של משרד הבריאות וכך תהיו בטוחים שהלחם שבחרתם מכיל לפחות 80% קמח מלא, עד 250 קלוריות ל-100 גרם ועד 400 מ"ג נתרן ל- 100 גר'. זה אומר שעדיף לקנות לחם באריזות שרק עליהן יש ערכים תזונתיים ורכיבים שמאפשרים לכם לדעת באמת מה הם מכילים.
כעת, בחרו לפי הטעם. הישארו פתוחים וגמישים לא להיצמד דווקא ללחם אחד, אלא נסו ליצור לעצמכם מס' העדפות כדי להישאר פתוחים למגוון רחב של טעמים. לאותו תוכן עם לחמים שונים, יהיה טעם אחר לגמרי.
התוכן-
כדי שהלחם יהפוך להיות ארוחה מלאה הכוללת את כל אבות המזון, הוא דורש חלבונים איכותיים, מעט שומנים בריאים, ויטמינים ומינרלים ואת כל אילו ניתן להשלים בזכות התוכן.
התוכן יכלול בד"כ תוספת עיקרית כגון גבינות רזות, טונה, חזה עוף, סלמון, אבוקדו, ביצים או טחינה, ואליו יצטרפו בד"כ האקסטרות כגון הירקות, עשבי התיבול, הנבטים, האגוזים והמתבלים כגון ממרחי עגבניות מיובשות, זיתים, חרדל וכו'.
האקסטרות והמתבלים יכולים להוות בסיס מצוין לתוכן שמעשיר את הכריך בבריאות, אך לא רק. הם יכולים לשדרג כל כריך לכריך גורמה מיוחד, יצירתי, ובעל טעמים לא שגרתיים. אין סוף לשפע האפשרויות.
האמנם אוכלים כריך רק מחוץ לבית?
כריך מתאים לאכילה בכל שעות היום:
ארוחת בוקר, ארוחת עשר ( בביה"ס או בעבודה), כארוחת צהריים (אפילו חמה), במקום נשנוש אחה"צ ובוודאי שבארוחת ערב.
האופציות הפחות מתקשרות באופן טריוויאלי לכריך הן הצהריים ואחה"צ:
כריך כארוחת צהריים הוא אפשרות מצוינת
הכריך לא רק קל יחסית להכנה, אלא גם בריא, מזין ומכיל כאמור את כל אבות המזון. לעיתים, יותר קל לנו לאפשר לעצמנו לאכול כריך כתחליף לארוחה העיקרית, אבל אנחנו רואים בזה אופציה פחות טובה אם לא בישלנו ארוחה חמה וזה מה שהילדים שלנו אכלו בצהריים. אז הורים יקרים, השאירו את ייסורי המצפון בצד!
כריך לילדים הוא אפשרות מצוינת כתחליף לארוחה חמה עבור הילדים במיוחד אם הכנו כריך חם עם חזה עוף או שווארמה למשל.
שעות אחה"צ-
מגיעה השעה 16:00. צהריים כבר אכלנו וערב עדיין מוקדם מידיי לאכול. לכן, הרבה מאיתנו נופלים ב"פח השעה", ונגררים בה לחטיפים לא בריאים. האמת היא שמבוגרים כילדים, הרבה פעמים פשוט קצת רעבים בשעות הללו ואכילת כריך היא פיתרון אידאלי לטפל בו.
הסיבה לכך היא שאפילו אם קיים רעב קטן, עדיף ש"נכסה אותו" באוכל אמיתי מזין ובריא ולא בנשנוש לא בריא כדי לסתום אותו עד ארוחת ערב.
אתם יכולים לראות בעצם בכריך סוג של התחלה של ארוחת הערב, ואם בזכותו תגיעו לארוחת הערב פחות רעבים, אז רק תאכלו בה פחות.
אבל העיקר התרחש בינתיים- אכלתם בהקשבה לרעב ולשובע שלכם, ואוכל בריא וטעים!
כריך זה בעיקר לחם?
מסתבר שלכל אחד יש העדפה ליחסים שונים בין חלקי הכריך. אחד יעדיף פרוסות עבות ומעט תוכן, ואחר יעדיף שהפרוסות יהיו דקות מאוד ורק התירוץ לאחוז את התוכן.
מבחינה בריאותית האמת נמצאת אי שם באמצע.
היו מודעים להעדפתכם כדי שהכריך שתוכלו יהיה טעים לכם במיוחד.
בנוסף, שימו לב לגודל הכריך מבחינת נוחות האחיזה וגודל הפה שצריך לפתוח כדי לנגוס בו. הכריך הטעים ביותר שתכינו, לא יהיה מהנה לאכילה אם ידרוש "המון מפיות" לאכילתו.
בתאבון!