לוגו אתר בטעינה

הידעת

פיתות כמו של פעם – איך מכינים את הפיתה המושלמת

הפיתה הישראלית היא הרבה יותר מסתם מאפה או תחליף ללחם. הפיתה האהובה מהווה חלק בלתי נפרד מהמטבח הישראלי, סמל לאירוח ולחמימות הישראלית האותנטית. המסורת של אפיית פיתות נמשכת מזה שנים, מהימים שבהם המאפיות השכונתיות היו קטנות ועד לזמנים אלה, שבהם המאפיות הפכו לגדולות ומתקדמות. הפיתה התפתחה לאורך השנים, נוספו לה גרסאות כגון פיתה קלה, אך תמיד היא נשארת כמרכיב מרכזי בתרבות האוכל הישראלית. משתלבת עם חומוס, שווארמה או חביתה, היא חלק בלתי נפרד מכל אירוח ופיקניק.

הפיתה, מסורת ישראלית שלא נחה לרגע

המטבח הישראלי המקומי אימץ לתוכו מגוון רחב של סוגי לחמים, אך הפיתה עדיין תופסת מקום מיוחד. היא בעלת מרקם ייחודי – דקה אך בעלת חלק פנימי רך ואוורירי, כיס שלתוכו אפשר למלא כל מה שאוהבים. הפיתה הוותיקה נאפיית מקמח לבן, שמרים טריים, מים ומלח. הסוד טמון בטכניקת ההכנה המדויקת ובזמני התפיחה הנכונים.מעניין לציין כי ההיסטוריה של הפיתה משקפת את קיבוץ הגלויות. עולים מרחבי המזרח התיכון הביאו איתם מתכונים שהשתלבו עם שיטות אפייה אירופאיות ויצרו את הפיתה הישראלית המוכרת כיום.

כיום, למרות הייצור ההמוני, ישנה חזרה למסורת של אפייה משובחת. מאפיות בוטיק משקיעות בהכנת פיתות בעבודת יד, תוך שימוש בחומרי גלם מובחרים ושמירה על תהליכי הכנה קפדניים. הביקוש לפיתות "בטעם של פעם" מעיד על כך שהפיתה לא הולכת לשום מקום אלא נשארת אהובה ומבוקשת.

סודות ההכנה של הפיתה המושלמת

הכנת פיתות מושלמות מבוססת על חומרי הגלם המובחרים. פיתות מקמח כוסמין למשל, הפכו לאהובות. הן משלבת את הטעם המוכר עם יתרונות בריאותיים. הכוסמין, שהוא דגן בעל היסטוריה עתיקה, מעניק לפיתה טעם עשיר ומיוחד. כל פיתה מכילה יותר חלבון וסיבים תזונתיים בהשוואה לקמח לבן רגיל. חשוב להקפיד על איכות השמרים ועל טמפרטורת המים המדויקת בעת הלישה של הבצק. אלה גורמים המשפיעים משמעותית על תהליך התפיחה ועל המרקם והטעם.

תהליך הלישה והתפיחה של פיתה חשוב ביותר. הבצק זקוק למנוחה של לפחות שעתיים בטמפרטורה נעימה, לא חמה ולא קרה (כ-25 מעלות). בזמן זה מתפתח הגלוטן בבצק ונוצרים בועות האוויר שיהפכו לכיס, הלב של הפיתה. חשוב להקפיד על כיסוי הבצק במהלך התפיחה ולמנוע חשיפה לאוויר קר. שיטת הרידוד של הבצק משפיעה גם היא על המרקם – יש לרדד בעדינות ובאחידות כדי לשמור על הבצק אוורירי.

האפייה היא השלב החשוב הבא לקראת הפיתה המושלמת. טמפרטורה גבוהה יחסית לאפיית לחם, היא הכרחית לצורך אפקט התפיחה וקבלת הפיתה האופיינית. מקובל להשתמש במשטח אבן לאפייה או בתנור מקצועי וחזק, שיכול לתת את החום האחיד הנדרש לפיתה נהדרת. זמן האפייה צריך להיות קצר יחסית, שתיים שלוש דקות ולא יותר. לכן, יש להשגיח היטב כך שפיתה תהיה מוכנה ולא תיחרך.

הערך התזונתי של פיתה טרייה

רבים שואלים לגבי קלוריות בפיתה, אבל פיתה היא יותר מאשר מספר של קלוריות. פיתה רגילה בגודל מקובל מכילה כ-170 עד 250 קלוריות (תלוי בגודל). כך שאפשר בהחלט לשלב פיתות בתפריט בריאותי. יתרה מזאת, הפיתה מספקת פחמימות שמספקות אנרגיה לגוף, וכן גם כמות מכובדת של חלבון מן הצומח, במיוחד כשמדובר בפיתות מקמח מלא או כוסמין.

גם חובבי הבריאות יכולים ליהנות מפיתה טובה. בשנים האחרונות, המודעות לתזונה בריאה הובילה לפיתוח גרסאות בריאות במיוחד של הפיתה האהובה. כך למשל פיתות מתערובות קמחים, או מועשרות בסיבים תזונתיים וויטמינים. מדובר באלטרנטיבה בריאה יותר לעומת לחם לבן רגיל.

פיתות כמו של פעם – איך מכינים את הפיתה המושלמת