אם חשבתם שקיימים כל כך הרבה סוגי
לחמים פשוט כדי שיהיה אפשר לגוון ושיהיה יותר מעניין לבלוטות הטעם, קבלו עובדה
מדהימה. אם בוחרים את הסוג הנכון, למרות שזה לחם, אתם פתאום מקבלים משהו שהוא
למעשה סוג של מזון בריאות. הפעם אנו רוצים לספר לכם על מה שנמצא מאחורי טרנד
המחמצת בפן הבריאותי. הערך התזונתי הרבה יותר גבוה, מלבד העובדה שמדובר על הלחם
שהוא פשוט טעים טעים.
החמיצות שמשפרת ערך תזונתי
הקמח של הלחם הוא אותו הקמח, אך הסתבר
כי מחמצות לא משפיעות אך ורק על חוש הטעם. התברר כי התסיסה השונה שנוצרת
תוך כדי תהליך הכנת הקמח והאפייה מביאה לקפיצת מדרגה בערכים התזונתיים. זה קורה
מכיוון שהחמיצות לא רק נעימה אלא גם משפרת את כושרו של הגוף לספוג את המינרלים
השונים שנמצאים בחיטה ובקמח.
בלחם רגיל ישנו חומר שנקרא חומצה פיטית,
שבעצם חוסמת את הספיגה של חומרים מזינים כגון אשלגן ואבץ, מגנזיום ועוד. מחמצת
מעלה את החומצה הלקטית על חשבון החומצה הפחות טובה (הפיטית, שנגרמת משמרים). זאת
אומרת שאם אתם רוצים להפיק מכל פרוסת לחם יותר ערך תזונתי, מינרלים ואפילו מרכיבים
נוגדי חמצון, כדאי לעבור אל לחם מחמצת, לפחות כמה פעמים בשבוע. ועוד דבר,
בצורה כזאת אתם מעניקים לגוף עוד מינרל חשוב ביותר שנקרא סלניום. סביר להניח
שמדענים ימצאו בעתיד עוד סיבות לצרוך סלניום, אך כבר כיום יודעים שהוא יודע לנטרל
רעלים, חשוב לפעילות הבלוטות בגוף (בפרט בלוטת התריס), וגם נחשב לחומר אנטי דלקתי.
חוקרים מציינים כי הוא טוב נגד דלקות פרקים ואף מפחית כאבים הקשורים עם מחלות
דלקתיות. אבל אם חשבתם שזה הכל, הגיע הרגע להזכיר את המנגן. המינרל הזה עוזר לגוף
לספוג את הסידן החיוני לשיניים ולעצמות ומקושר עם הקטנת סיכון למחלות שונות.
ה-B שטוב
לחילוף החומרים ולמערכת החיסון
גם אם אתם אוהבים לחטוא מפעם בפרוסה
עבה של לחם לבן עם ממרח כזה או אחר, כדאי להכיר עוד עובדות מזינות על לחמי
המחמצת. למשל, יש בהם כמות יפה של ויטמינים מסוג B, כגון 1B.
זהו ויטמין שתורם לתפקוד מערכת החיסון וגם לשיפור חילוף החומרים. מלבד זאת, נמצא
שהסוג הזה של לחם מאוד מועיל לעיכול בריא יותר. הוא מקנה תחושה של שובע ומעודד את
תפקוד חיידקי המעי. שיפור תהליכי העיכול מביאי עימו אפילו השפעות רגשיות. אנשים
בעלי עיכול טוב יותר נוטים להיות רגועים יותר, פחות עצבניים, נהנים משינה איכותית
ועוד. בנוסף, כל פרוסה מעניקה חומצה פולית בשפע (ויטמין מסוג 9B).
זהו מרכיב תזונתי שחשוב מאוד לנשים בהיריון אך בעצם לכולנו. החומצה חיונית
לתהליכים של תחזוקה בגוף ברמה הגנטית, היא משמשת נוגדן חזק נגד סרטן, מחזקת ראייה
ושמיעה וחיונית בתהליכי התפתחות בעובד וביילודים.
לחם נגד גלוקוז
רבות דובר על העדיפות של קמחים מלאים
על מנת להוריד את רמת הסוכר והגלוקוז בדם. הפחמימות המורכבות הן שאחראיות על כך
ולכן, בהחלט מקובל להמליץ על לחם מחמצת שהוא גם לחם מקמח מלא. השילוב הזה מיטיב כל כך, משום
שהפחמימות לא רק מלאות אלא גם שונות במקצת מאלה שבלחם הרגיל. הערך הגליקמי של הלחם
נמוך יותר ותהליך העיכול גורם לכך שהסוכרים שכן משתחררים לדם עושים זאת באיטיות
מרובה. רמות סוכר נמוכות מקושרות עם בריאות כללית טובה יותר ועם סיכון הרבה יותר
נמוך ללקות במחלות כגון סוכרת, על כל המשתמע מכך.