לוגו אתר בטעינה

הידעת

מה אפשר לעשות עם לחם ישן?

יש כאלה שמבחינתם לחם לא טרי אפשר מיד לזרוק לפח. אבל הרבה אנשים כבר מבינים שבנושא בזבוז המזון צריך התייחסות אחרת. בין המוצרים שהיו נופלים קורבן בקלות לנוהג הבזבזני של השלכת המזון נמצאת כיכר הלחם הצנועה ולפעמים גם כיכר לחם מיוחדת כדוגמת לחם מחמצת. אבל מה שרבים רואים כאוכל לא טרי שאפשר להשליך, הטבח היצירתי רואה כהזדמנות. לחם ישן רחוק מלהיות ראוי להשלכה. למעשה זה הוא מרכיב רב שימושי שרק מחכה שתקחו יוזמה. החל בקרוטונים פריכים ועד מרק מלחם או אפילו פודינג לחם שנחשב לתענוג בחו"ל, הפוטנציאל של לחם ישן יכול לצאת לחופשי.

קרוטונים להוספת קראנץ' לארוחות

בואו נתחיל בקרוטונים. זהו שימוש פשוט אך איכותי בהחלט בלחם ישן. על ידי חיתוך סוגי לחמים לקוביות וקלייה לאחר הזלפת שמן זית וקצת תבלינים, לחם ישן מפנה את מקומו לתענוג פריך. זה  אידיאלי כאשר הלחם מתחיל לאבד את רכותו. קרוטונים תוצרת בית מביאים מגע אישי וטעים לסלטים ומרקים. לפעמים הם עולים על כאלה שנקנו בחנות, הן בטעם והן בטריות. הקרוטון, ששמו נגזר מצרפתית (במשמעות של קרום), הוא פתרון מעולה של שדרוג לחם ישן, אבל זה ממש לא היחיד.

פודינג לחם, לא מה שחשבתם

פודינג לחם הוא טרנד לוהט שמגיע מחו"ל. פה כבר הופכים לחם לבן או כל לחם ישן אחר לסוג של קינוח מתוק ומפתיע. על ידי השריית לחם יבש וישן בתערובת של חלב, ביצים וסוכר (אפשר גם תערובת מלוחה עם גבינה וירקות), הלחם עובר שינוי של ממש. כעת הוא מנה עשירה להפליא. פודינג לחם מושלם לכיכרות לחם שהתייבשו אך לא העלו עובש. זו דוגמא איך להפוך כמה מרכיבים בסיסיים למנה שהיא גם מנחמת וגם מפנקת. מנה זו, שראשיתה ככל הנראה לפני מאות שנים, מגלה חוכמה עתיקת יומין - שום דבר לא צריך להתבזבז.

פירורי לחם, הכי נדרשים במטבח

פירורי לחם, שימוש גאוני נוסף בלחם ישן, ממלאים תפקיד אין סופי באפייה ובבישול. מציפוי פריך למאכלים מטוגנים ובראשם שניצלים ועד שילוב בקציצות, פירורים אלה - המיוצרים בקלות על ידי טחינת לחם יבש – מוסיפים מרקם וגוף לשפע של מנות. זה אידיאלי עבור לחם שהפך קשה ויבש, מכל סוג. לחמים שהופכיםלפירורי לחם תוצרת בית לא רק מונעים בזבוז, אלא גם חוסכים כסף.  אגב, השימוש בפירורים בבישול גם יכול להסמיך רטבים וממרחים.

פרנץ' טוסט לתענוג של בוקר

לתענוג של ארוחת הבוקר, לחם ישן יכול להיות הכוכב בפרנץ' טוסט הקלאסי. טבול בתערובת של ביצים, חלב ומעט וניל או קינמון, הלחם הוא מוצק מספיק כדי לשמור על צורתו אך רך מספיק כדי לספוג את הטעמים. כשהוא מטוגן לשלמות זהובה אין כמוהו. אגב, מספרים כי בניגוד לשמו, לפרנץ' טוסט יש שורשים שמגיעים עד לאימפריה הרומית, ומציגים לראווה את המסורת ארוכת השנים של שימוש בלחם במקום לזרוק.

מרק מלחם, טעים שזה לא יאומן

לבסוף, יש את הממלכה המנחמת של מרק לחם. כן, כן, זו לא טעות. לחם ישן מוצא את מקומו בסיר מבעבע של מרק וירקות. אידיאלי עבור לחם שקשה מדי לאכול בפני עצמו, אך במרק זה פשוט שילוב נהדר.  הריבוליטה האיטלקית, סוג של מרק אותנטי מאיטליה, הוא דוגמה שמראה כיצד לחם שהתיישן משתלב נפלא עם מרק ירקות. זו דרך שמדגימה כיצד מרכיב פשוט כל כך יכול לשדרג ארוחה תוך הקפדה על עקרונות הקיימות והחיסכון במטבח.

מה לעשות עם לחם ישן?